Zapri

Iskalnik

Poškodovane stvari niso nujno za stran

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov smo se pridružili sedaj že tradicionalni skupni ozaveščevalni akciji komunalnih podjetij pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo. 

V središču Domžal smo prikazali stare, obrabljene predmete, ki jih z manjšimi popravili, obdelavo ali nadgradnjo lahko ponovno uporabimo: obrabljena stola smo oživili z novimi barvami, vrč, ki je pred mnogimi leti služil kot pripomoček za umivanje, je postal vaza, ki se lepo poda na staro, a lepo ohranjeno mizico. Star okvir od slike z malo dodelave lahko uporabimo za tablo za sporočila ali fotografije, dobro ohranjen kovček iz 70. let pa je lahko zelo priročen za shranjevanje najrazličneših stvari, na primer odejic in otroških igrač.

K sodelovanju so tokrat povabili tudi Našo trgovin'co iz Domžal, kjer zbirajo rabljena, a dobro ohranjena oblačila, modne dodatke, igrače in knjige ter jih po simboličnih cenah prodajajo v lepo urejeni trgovini, prihodek od prodaje pa namenjajo društvu Verjamem vate, ki združuje starše otrok s telesno ali duševno motnjo. Poleg tega v njihovi trgovini lahko kupite prikupne in skrbno izdelane predmete iz odpadnega tekstila: vrečke, odeje, blazine, torbice in hlače.

Premislimo, izmenjajmo, predelajmo, podarimo

Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire. Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke. Zato poskušajmo, preden izdelek zavržemo, ravnati po naslednjih načelih ponovne uporabe:

  • PREMISLIMO: Že med nakupovanjem razmislimo, ali izdelek sploh potrebujemo in ali lahko kupimo izdelek, ki bo večkrat uporaben.
  • IZMENJAJMO: oblačila, igrače, knjige, modne dodatke… lahko izmenjamo s prijatelji in sorodniki.
  • POPRAVIMO ALI PREDELAJMO: preden zavržemo pohištvo ali oblačila pomislimo, če jih lahko popravimo (včasih pozabljamo na mojstre čevljarje, usnjarje, mizarje, restavratorje, popravljalce koles, ki lahko popravijo marsikaj) ali z manjšimi posegi spremenimo namembnost in jih kako drugače uporabimo.
  • PODARIMO: česar ne potrebujemo več, lahko podarimo znancem, dobrodelnim organizacijam ali peljemo v trgovine z rabljenimi predmeti ali centre ponovne uporabe (nam najbližji je v Ljubljani in Kranju).
Oblikovanje in izvedba: ENKI