Iskalnik

Kako pravilno poskrbeti za e-odpadke

Kako pravilno poskrbeti za e-odpadke

E-odpadki so ena najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu, zaradi svoje sestave pa predstavljajo veliko obremenitev za okolje, predvsem, če jih ne odlagamo pravilno. 14. oktobra obeležujemo mednarodni dan e-odpadkov, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z e-odpadki.

Na sliki so narisani nekateri elektronski odpadki: kosilnica, pralni stroj, radio, tipkovnica, mikrovalovka, ekran, prenosnik.

E-odpadki so odslužene naprave in aparati, ki za delovanje potrebujejo priključitev na električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj vsebujejo sestavne dele in snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje, npr. svinec, živo srebro, kadmij in krom. Izdelki ali njihova embalaža so zato označeni s prečrtanim košem za odpadke. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter ohranjamo surovine in varčujemo z energijo.

SVOJE E-ODPADKE LAHKO PRAVILNO PREDATE:

Ulični zbiralnik za e-odpadke na ekološkem otoku

Posebni zeleni ulični zbiralniki, v katere lahko oddate manjše elektronske naprave in baterije, se nahajajo na nekaterih ekoloških otokih, kot je prikazno na sliki.

  • V OKVIRU ORGANIZIRANEGA ODVOZA KOSOVNIH ALI NEVARNIH ODPADKOV – ODVISNO OD VELIKOSTI.

  • PRI TRGOVCIH Z ELEKTRIČNO IN ELEKTRONSKO OPREMO.

KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO E-ODPADKOV?

Pravilna predaja odpadkov je še kako pomembna, še bolje pa je, če odpadki sploh ne nastanejo. Kako lahko zmanjšate količino e-odpadkov?

  • Pred nakupom električne in elektronske naprave razmislite, ali jo resnično potrebujete. Morda si jo lahko sposodite ali najamete.

  • Če naprave ne potrebujete več in še vedno deluje, jo lahko prodate ali podarite komu, ki jo potrebuje.

  • Če se naprava pokvari, preverite, ali jo je možno popraviti, namesto, da kupite novo.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje!

Oblikovanje in izvedba: ENKI