Iskalnik

Kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem?

Kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem?

V pustnem času si doma radi privoščimo krofe, zato v tem času nastane več odpadnega jedilnega olja. Odpadno jedilno olje je treba zbirati posebej, ločeno od ostalih odpadkov, zato se ga ne sme odlagati v zabojnike za ostale odpadke. V nadaljevanju si preberite, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem, da ne škodujete okolju.

Krofi se cvrejo v ponvi.

Jedilno olje, ki ostane po cvrtju, ohladite, precedite in prelijte v stekleno ali plastično embalažo.

Uporabniki Javnega komunalnega podjetja Prodnik nato odpadno jedilno olje lahko predate v Centru za ravnanje z odpadki Dob, ki je odprt vsak delovni dan popoldan in ob sobotah ves dan:

 

1. november - 31. marec

(zimski termin)

1. april - 31. oktober

(poletni termin)

Ponedeljek - petek    

14.00 - 18.00

 

14.00 - 20.00

Sobota    

08.00 - 18.00

 

08.00 - 18.00

Nedelja in prazniki

Zaprto

Dvakrat na leto (enkrat spomladi in enkrat jeseni) je organizirana tudi posebna zbiralna akcija, ko se dva tedna odpadno jedilno olje in drugi nevarni odpadki zbirajo v posebnih premičnih zbiralnicah na različnih lokacijah v občinah Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. S tem je uporabnikom omogočeno, da lahko predajo zbrano odpadno jedilno olje v bližini svojega doma.

Odpadnega jedilnega olja se ne sme zlivati v odtoke in straniščne školjke, saj se ohlajene maščobe odlagajo na stene, nato pa se nanje vežejo druge nesnage in ožajo preseke cevi ter tako mašijo kanalizacijo. Prav tako odpadno jedilno olje na spada med biološke odpadke ali na kompostni kup, saj onemogoča mikroorganizmom, da opravijo svoje delo.

Oblikovanje in izvedba: ENKI