Iskalnik

Kako preprečiti neprijeten vonj odpadkov?

Kako preprečiti neprijeten vonj odpadkov?

V obdobju visokih temperatur v zabojnikih za embalažo in biološke odpadke pogosto prihaja do neprijetnega vonja. Preberite, kako ga lahko preprečite ali vsaj omilite.

 

V zabojnikih za embalažo se nemalokrat znajde embalaža z neizpraznjeno vsebino (npr. ostanki jogurta, mleka in mlečnih izdelkov), zaradi katere si je potrebno zatisniti nos. V primeru biološko razgradljivih odpadkov k pospešeni razgradnji in posledično smradu prispevajo poleg temperatur še razkrojevalci: ličinke muh, bakterije, plesni, itd. V vročih poletnih dneh se razgradnja začne že pri pripravi hrane, se nadaljuje v košu za biološke odpadke – bodisi v kuhinji ali v rjavem zabojniku pred stanovanjskim blokom oz. hišo.

Kako lahko uporabniki preprečite ali vsaj zmanjšate neprijeten vonj?

  • Procese razgradnje upočasnite, če muham onemogočite odlaganje jajčec (in posledično razvoj belih črvov) in biološke odpadke odlagate v papirnate ali druge biorazgradljive vrečke, ki so sedaj na voljo že v vseh trgovinah.
  • Embalažo dobro izpraznite in oplaknite preden jo odvržete v zabojnik.
  • Zabojnike ohranjajte čiste tudi z zunanje strani.
  • Če je le možno, naj bodo zabojniki v senci.
  • Poskrbite, da je tudi okolica zabojnikov čim bolj čista in onemogoča muham ter ostalim večjim živalim dostop do vsebine.
  • Nakup in pripravo hrane skrbno načrtujte, kupujte in kuhajte samo toliko kolikor potrebujete, presežnih ostankov hrane ne mečite v smeti, pač pa jih zamrznite ali iz njih pripravite kakšno drugo okusno jed – tovrstnih receptov je na pretek.

Kako naše podjetje pripomore k zmanjšanju neprijetnega vonja?

  • Z namenom čim bolj učinkovitega zmanjševanja neprijetnih vonjav v obdobju med majem in oktobrom enkrat na mesec izvajamo strojno pranje notranjosti zabojnikov za biološke odpadke, kar za uporabnike ne predstavlja dodatnega stroška.
  • V poletnem obdobju opravljamo tedenski odvoz bioloških odpadkov.
Oblikovanje in izvedba: ENKI