Neprijeten vonj odpadkov
Neprijeten vonj odpadkov v času visokih temperatur
V poletnih mesecih, ko so temperature zraka praviloma visoke, prihaja v zabojnikih za embalažo in biološke odpadke do neprijetnega vonja.
Neprijeten vonj odpadkov
V zabojnikih za embalažo se nemalokrat znajde embalaža z neizpraznjeno vsebino (npr. ostanki jogurta, mleka in mlečnih izdelkov), zaradi katere si je potrebno zatisniti nos. V primeru biološko razgradljivih odpadkov k pospešeni razgradnji in posledično smradu prispevajo poleg temperatur še razkrojevalci: ličinke muh, bakterije, plesni, itd. V vročih poletnih dneh se razgradnja začne že pri pripravi hrane, se nadaljuje v košu za biološke odpadke – bodisi v kuhinji ali v rjavem zabojniku pred stanovanjskim blokom oz. hišo.
Kako lahko uporabniki preprečite ali vsaj zmanjšate neprijeten vonj?
- Procese razgradnje upočasnite, če muham onemogočite odlaganje jajčec (in posledično razvoj belih črvov) in biološke odpadke odlagate v biorazgradljive vrečke, ki so na voljo v večini bolje založenih trgovin
- Embalažo izpraznite ali izperite ter jo šele nato odvrzite v zabojnik
- Odpadkov ne odvrzite v razsutem stanju, pač pa v dobro zaprtih vrečkah
- Zabojnike ohranjajte čiste tudi z zunanje strani
- Zabojniki naj bodo postavljeni v senco
- Poskrbite, da je tudi okolica zabojnikov karseda čista in onemogoča muham ter ostalim večjim živalim dostop do vsebine
- Nakup in pripravo hrane skrbno načrtujte, kupujte in kuhajte samo toliko kolikor potrebujete, presežnih ostankov hrane ne mečite v smeti, pač pa jih zamrznite ali iz njih pripravite kakšno drugo okusno jed – tovrstnih receptov je na pretek.
Kako naše podjetje pripomore k zmanjšanju neprijetnega vonja?
- Z namenom čim bolj učinkovitega zmanjševanja neprijetnih vonjav v obdobju med majem in oktobrom enkrat na mesec izvajamo pranje notranjosti zabojnikov za biološke odpadke, kar za uporabnike ni dodaten strošek
- V poletnem obdobju opravljamo tedenski odvoz bioloških odpadkov
Oblikovanje in izvedba: ENKI