Iskalnik

O kakovosti pitne vode

O kakovosti pitne vode

Petek, 1. 9. 2023 - Na podlagi  neresničnih informacij o oporečnosti vode, ki se širijo po družabnih omrežjih, uporabnike obveščamo, da je voda iz javnega vodovoda v upravljanju Javnega komunalnega podjetja Prodnik pitna in neoporečna. Kakovost pitne vode redno spremljamo in je po vseh parametrih skladna z Uredbo o pitni vodi.

Na sliki je vodovodna pipa, za katere teče voda.

Voda iz javnega vodovoda na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče je neoporečna in varna za uporabo. V primeru, da bi zaznali odstopanja v kakovosti pitne vode, ki bi lahko ogrozila zdravje ljudi, bi uporabnike o tem nemudoma obvestili z objavo na naši spletni strani, portalu domzalec.si, občinskih spletnih straneh in radiu. Uporabnike zato prosimo, da sledite uradnim verodostojnim informacijam.

Na vodovodnih sistemih Domžale-Mengeš-Trzin in Kolovec sicer v poletnem času izvajamo preventivno dezinfekcijo pitne vode, ki lahko v nekaterih okoliščinah spremeni okus in vonj vode. Skladno z Uredbo o pitni vodi (Ur. l. RS, št. 61/23) je mejna dovoljena koncentracija klora 0,3 mg/l, preventivno dezinfekcijo pa izvajamo v koncentracijah do največ 0,2 mg/l. Ukrep preventivne dezinfekcije je začasen, voda pa je tudi v tem času zdravstveno ustrezna in primerna za uporabo brez omejitev, kar zagotavljamo z rednimi preskušanji pitne vode. Podrobno pojasnilo je bilo objavljeno ob uvedbi ukrepa: https://www.prodnik.si/novice/obvestilo-o-preventivni-dezinfekciji-pitne-vode-na-vodovodnih-sistemih-domzale-menges-trzin.

Ob tem poudarjamo, da je kakovost vode iz pipe odvisna tudi od interne vodovodne napeljave, za katero so odgovorni lastniki oziroma uporabniki, zato vsem uporabnikom svetujemo, da upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za vzdrževanje internega vodovodnega omrežja: https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/priporocila-lastnikom-objektov-za-vzdrzevanje-interne-vodovodne-napeljave/.

V primeru dvoma v kakovost vode smo uporabnikom na voljo za dodatna pojasnila na info@jkp-prodnik.si ali 01 729 54 30.

Oblikovanje in izvedba: ENKI