Iskalnik

OB SVETOVNEM DNEVU OKOLJA: Naša zemlja. Naša prihodnost.

OB SVETOVNEM DNEVU OKOLJA: Naša zemlja. Naša prihodnost.

5. junija že več kot 50 let obeležujemo Svetovni dan okolja, ki letos poteka pod sloganom Naša zemlja. Naša prihodnost. Dan naj bo spodbuda, da premislimo o naših navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naš planet. 

Metulj na rumeni cvetlici.

Vsi, ki živimo zdaj, smo del generacije, ki je prva priča uničujočim učinkom na naše okolje in zadnja, ki lahko sprejme ukrepe za boj proti temu. Lahko smo generacija, ki bo končno sklenila mir z Zemljo. Verjetno se vsi strinjamo, da je nujno zmanjšati porabo naravnih virov in količino proizvedenih odpadkov, da si je treba prizadevati za ohranjanje biotske raznovrstnosti in čistih vodnih virov, premalo pa se zavedamo, da je okolje odvisno od ravnanja čisto vsakega izmed nas. Z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju lahko tudi vsak posameznik omili negativne vplive na naše planet. Kako?

1. PREPREČI NEPOTREBNO NASTAJANJE ODPADKOV 

• Pred nakupom dobro premisli, ali izdelek resnično potrebuješ

• Pri kupovanju živil in vsakdanjih potrebščin izbiraj ekološke pridelane izdelke s čim manj embalaže.

Izogibaj se uporabe izdelkov za enkratno uporabo, kot so plastični/ papirnati/ bio pribor, lončki in krožniki.

• Preden izdelek zavržeš, razmisli, če ga lahko ponovno uporabiš, prodaš ali podariš komu, ki ga potrebuje.

2. LOČUJ ODPADKE 

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so namreč predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo. 

Otrok vrže tetrapak v zabojnik za embalažo.

3. NE ZAMENJAJ ŠKOLJKE ZA SMETJAK

Kanalizacija ni smetnjak, zato v odtoke in stranišče ne smemo metati odpadkov. Nevarni odpadki, kot so na primer zdravila, barve in podobno, vsebujejo težko razgradljive in strupene snovi, zato v primeru, da jih zlijemo v odtok ali stranišče, otežujejo čiščenje odpadne vode na čistilni napravi. Trdni odpadki, kot so drobni plastični predmeti, vlažilni robčki, tekstil lahko zamašijo odtočno cev in s tem lahko povzročijo poplavo iz kanalizacije ali pa povzročijo okvaro črpalk, ki skrbijo za to, da odpadna voda teče proti čistilni napravi. Organski odpadki, kot so ostanki hrane, v kanalizaciji pa povzročajo neprijetne vonjave, poleg tega pa so vaba in hranilo za glodavce, ki se zato lahko prekomerno razmnožujejo.

Ilustracije z napisom Straniščna školjka ni koš za smeti - vanjo sodijo le tri stvari.

Ne pozabimo, da le vsi skupaj lahko poskrbimo za čisto okolje. Doma, v službi ali na počitnicah.

Oblikovanje in izvedba: ENKI