Iskalnik

Osvežite se s svežo pitno vodo iz pitnikov

Osvežite se s svežo pitno vodo iz pitnikov

Za naše zdravje je pomembno, da dnevno popijemo zadostno količino čiste in zdrave vode. Pitniki, ki se nahajajo na javnih mestih, mimoidočim omogočajo zdravo potešitev žeje v vsakem trenutku. V sodelovanju z Občinama Domžale in Mengeš so bili v zadnjih letih na različnih lokacijah postavljeni pitniki, ki nudijo svežo in čisto pitno vodo na mestih, ki jih dnevno obišče največ obiskovalcev in kjer je možnost koriščenja čiste pitne vode najbolj dobrodošla.

Pitnik

V pitnike priteka voda iz javnega vodovoda

Vsi pitniki, ki so v upravljanju Javnega komunalnega podjetja Prodnik, so označeni z nalepko, kar pomeni, da je voda, ki priteka v pitnik, pod nadzorom. Voda, ki doteka v javne pitnike, je namreč enaka kot voda, ki doteka v vsa gospodinjstva in druge objekte na območju posameznega vodovodnega sistema, saj so vsi pitniki priključeni na javni vodovodni sistem. Zaradi zagotavljanja varne oskrbe s pitno vodo se redno izvaja nadzor nad zdravstveno ustreznostjo in skladnostjo vode z zakonodajnimi zahtevami. Voda iz pitnikov je torej prav tako čista in varna kot voda, ki priteče iz pipe v vašem domu.

Čeprav bi pitnike želeli postaviti še marsikje, pa to ni vedno izvedljivo. Zelo je namreč pomembno, da je pitnik postavljen čim bližje javnega vodovodnega omrežja in da je zadrževalni čas vode od javnega vodovodnega sistema do pipe čim krajši. Poleg tega mora biti zagotovljena določena pogostost uporabe pitnika, da se voda redno toči in se ne zadržuje predolgo v ceveh. Le tako je lahko zagotovljena neoporečnost vode, ki priteka iz pipe pitnika.

Pred uživanjem vode iz pitnika iztočite vodo do ustalitve temperature

Priključki za pitnike so zasnovani na način, da je čim manj zastajanja vode, kljub temu pa uporabnikom svetujemo, da pred pitjem vode nekoliko vode iztočijo, in sicer toliko časa, da iz pipe priteče sveža voda oz. da se temperatura nekoliko ustali. Predvsem v obdobju dalj časa trajajočih visokih temperatur je priporočljivo vodo iz pitnika pred pitjem toliko iztočiti, da iz pipe priteče sveža voda oziroma do ustalitve njene temperature.

Morebitno okvaro pitnika nam sporočite

Pitniki žal včasih postanejo tarča objestnežev, poleg tega pa so izpostavljeni različnim vremenskim razmeram, zato se kljub rednemu vzdrževanju in čiščenju lahko zgodi, da bo pitnik poškodovan ali umazan. V takšnem primeru nas o tem obvestite po telefonu ali elektronski pošti, da bomo čim prej poskrbeli, da bo pitnik ponovno tehnično brezhiben in urejen.

Lokacije pitnikov v upravljanju Javnega komunalnega podjetja Prodnik si lahko ogledate na povezavi: https://www.prodnik.si/oskrba-s-pitno-vodo/pitniki.

Oblikovanje in izvedba: ENKI