Iskalnik

Tekstilni odpadki so iz mode

Tekstilni odpadki so iz mode

Vsako leto konec novembra poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki je namenjen ozaveščanju o nujnosti zmanjševanja količine proizvedenih odpadkov, če želimo ohraniti naš planet. ETZO, ki letos poteka od 19. do 27. novembra, se tokrat osredotoča na odpadni tekstil in njegov vpliv na okolje. 

Na sliki je naslovnica priročnika Trajnost je v trendu.

V Sloveniji letno zavržemo kar 17 tisoč ton tekstila, ki večinoma pristane na odlagališčih, kar za okolje predstavlja veliko obremenitev, poleg tega pa že sama proizvodnja tekstila močno obremenjuje okolje in naravne vire. Tako na primer pri proizvodnji enega para kavbojk porabimo 7000 litrov vode, pri proizvodnji majice s kratkimi rokavi pa je potrebnih 2500 litrov vode, kar je enako količini pitne vode, ki jo ena oseba spije v dveh letih in pol.

K ZMANJŠEVANJU KOLIČINE TEKSTILNIH ODPADKOV LAHKO PRISPEVA VSAK IZMED NAS!

1. PREMISLIMO. Že med nakupovanjem razmislimo, ali oblačilo sploh potrebujemo in ali lahko kupimo oblačilo, ki bo dlje časa uporabno.

2. SKRBNO VZDRŽUJMO. Oblačila skrbno vzdržujmo v skladu z navodili proizvajalca in tako zagotovimo čim daljšo obstojnost.

3. IZMENJAJMO, PODARIMO ALI PRODAJMO. Oblačila, ki jih ne nosimo več, a so še uporabna, lahko izmenjamo s prijatelji in sorodniki, podarimo znancem, dobrodelnim organizacijam ali peljemo v trgovine z rabljenimi oblačili ali centre ponovne uporabe (nam najbližji je v Ljubljani in Kranju) ali prodamo na različnih portalih,

4. POPRAVIMO ALI PREDELAJMO. Preden obrabljena oblačila in ostale tekstilne izdelke zavržemo, pomislimo, če jih lahko popravimo (včasih pozabljamo šivilje in čevljarje) ali z manjšimi posegi spremenimo namembnost in jih kako drugače uporabimo. Stara majica lahko postane nova vrečka, stare kavbojke nova torbica, stara rjuha ležišče za hišnega ljubljenčka, stara brisača pa krpa za čiščenje.

V okviru ETZO 2022 sta Zbornica komunalnega gospodarstva in Ministrstvo za okolje in prostor RS izdala priročnik Trajnost je v trendu, v katerem najdete zanimive nasvete za zmanjševanje količine tekstilnih odpadkov.

Naj zmanjševanje količine odpadkov, ponovna uporaba in recikliranje postanejo del vsakdana. Naše okolje nam bo hvaležno.

Logotip Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

Oblikovanje in izvedba: ENKI