Iskalnik

Z Grinijem za čisto in lepo okolje

Z Grinijem za čisto in lepo okolje

Okoljska vzgoja otrok je ključnega pomena za njihovo prihodnost, zato v Javnem komunalnem podjetju Prodnik temu namenjamo veliko pozornost. Skupaj z našo maskoto, prijaznim vesoljčkom Grinijem, otrokom predstavimo, kako poteka zbiranje odpadkov, kako in zakaj je pomembno pravilno ločevati odpadke, zmanjšati njihovo količino, varčevati s pitno vodo in varovati vodne vire. Otroci hkrati spoznajo poklice in ljudi, ki opravljajo tako pomembna dela. 

Obisk Grinija in ekipe, ki odvaža odpadke, v Vrtcu Urša.

Grini skupaj s smetarji obiskal več kot 800 vrtčevskih otrok
V marcu, aprilu in maju je Grini skupaj z ekipami, ki skrbijo za odvoz odpadkov, obiskal enote Vrtca Urša in Vrtca Domžale ter Vrtec Dominik Savio in Vrtec Moravče. Otroci so si najprej ogledali, kako poteka praznjenje zabojnikov s smetarskim vozilom, nato pa Griniju povedali, kako oni skrbijo za okolje. Na koncu so se preizkusili v kvizu o ločevanju odpadkov in se res odlično odrezali, zato so si za njihov trud in znanje prislužili praktične nagrade. 

V Grinijevi nagradni igri sodelovalo skoraj 700 učencev prve triade

Priljubljeni vesoljček je letošnjo pomlad pripravil tudi že tradicionalno nagradno igro za mlajše osnovnošolce, tokrat v obliki eko kviza, ki so ga učenci lahko reševali na spletni strani grini.si. V času nagradne igre je Grini obiskal skoraj 2.500 učencev prvih, drugih in tretjih razredov osnovnih šol z območja občin Domžale, Mengeš, Lukovica, Trzin in Moravče, jim podaril poučne Grinijeve zabavnike z različnimi nalogami s področja varovanja okolja in se z njimi pogovoril, zakaj je tako pomembno, da čisto vsak izmed nas skrbi za čisto okolje. Otroke je hkrati povabil k sodelovanju v nagradni igri. 

V nagradni igri, ki je trajala en mesec, je kviz o  pravilnem ravnanju z odpadki, varovanju vodnih virov in okolja reševalo skoraj 700 učencev prvih, drugih in tretjih razredov osnovnih šol. 30 izžrebanih nagrajencev je prejelo praktične nagrade, 3. b razred OŠ Janka Kersnika Brdo, katerega učenci so skupaj v kvizu dosegli največ točk, pa obisk Hiše eksperimentov.

Veseli nas, da otroci izkazujejo takšen interes za okoljsko tematiko, zato se čisto vsem sodelujočim zahvaljujemo za sodelovanje. Hkrati pa se zahvaljujemo tudi ravnateljem, učiteljem in vzgojiteljem, ki vedno z veseljem sodelujejo v ozaveščevalnih projektih in tudi sicer veliko časa namenijo okoljski vzgoji.

Grini v razredu ob obisku v šoli.

Predstavitev črpališča pitne vode na Mengeškem polju

Šolam in vrtcem omogočamo tudi ogled črpališča pitne vode na Mengeškem polju, kjer si pogledajo tudi risanko o poti vode od vodnega vira do pipe in od pipe do čistilne naprave ter različne elemente vodovodnega omrežja. Letos so nas že obiskali četrtošolci OŠ Venclja Perka in OŠ Mengeš.

Otroci gledajo risanko o poti vide iz pipe.

Spletno mesto grini.si z igrami in risanko o ločevanju odpadkov

Grini ima tudi svoje izobraževalno spletno mesto, kjer so objavljene informacije in nasveti o ravnanju z odpadki, oskrbi s pitno vodo in na splošno o varovanju okolja. Vljudno vabljeni, da si skupaj z vašimi otroci pogledate spletno stran www.grini.si, kjer se lahko preizkusite v ločevanju odpadkov, si ogledate risanko o ločevanju odpadkov in pobrskate po Grinipediji.

Slika Grinijeve spletne strani.

Oblikovanje in izvedba: ENKI