Trdota vode
Zakaj je voda trda?
Trdoto vode povzročajo raztopljene mineralne snovi, predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja iz prsti in kamnin.
Trdota vode je sestavljena iz začasne in trajne trdote. Začasno trdoto vode lahko odstranimo s prekuhavanjem. Pri segrevanju vode se namreč kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati pretvorijo v netopne karbonate. Izločeni karbonati so tako imenovani vodni kamen ali kotlovec, ki se pri 60 °C in več pospešeno nalaga v ceveh, parnih kotlih, bobnih pralnih strojev ipd. Z nalaganjem ovirajo prenos toplote, zaradi česar se poslabša izkoristek naprave, hkrati pa trda voda zmanjšuje tudi moč pralnih praškov in drugih detergentov.
Mehka voda je tista voda, ki je brez raztopljenega kalcija in magnezija. Ne vsebuje mineralov, ki bi tvorili usedline, zato se vodni kamen ne pojavi.
Ker velja, da je dobra pitna voda trša, je pametno zasnovati vodovodne instalacije tako, da se voda za stroje mehča, voda, ki jo pijemo (npr. iz kuhinjske pipe) pa je speljana mimo naprave za mehčanje.
Več o trdoti vode si lahko preberete tukaj.
Ne spreglejte
V ponedeljek, 18. 11. 2024, se pričnejo investicijsko vzdrževalna dela na vodovodu na območju naselja Preserje pri Lukovici.